Jak wygląda proces wytwarzania taśmy klejącej?
Published 03.12.2020Używamy jej na co dzień w pracy i w domu. Przydatna bywa do pakowania prezentów, sklejania podartych kartek, przy nadawaniu paczek. Zawsze dobrze ją mieć pod ręką. Mowa oczywiście o taśmie klejącej.
Prosty przedmiot, dostępny prawie w każdym sklepie w różnych odmianach: taśmy pakowe ręczne, taśmy pakowe z nadrukiem, taśmy izolacyjne, aluminiowe, metalizowane, dwustronne i wiele innych. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak powstają kolorowe rolki różnej wielkości? Co sprawia, że taśma jest wytrzymała i w jaki sposób nakłada się klej na jej powierzchnię?
Na linii produkcyjnej
Cały proces produkcji taśmy klejącej jest zautomatyzowany i odbywa się na skomplikowanych liniach produkcyjnych, najczęściej składających się z trzech elementów:
- maszyny produkcyjnej, która nakłada cienką warstwę kleju na podłoże;
- maszyny wycinającej wkładki;
- maszyny do usuwania rolek i wkładania wkładek.
Pierwszy etap to przygotowanie kompozycji klejowej, która znacznie różni się od klejów, jakich używamy na co dzień. Często wykorzystywany jest tu między innymi kauczuk naturalny i sztuczny. W zależności od rodzaju taśmy potrzebne składniki są mieszane w obróbce chemicznej i przygotowywane tak, by mogły tworzyć cienką warstwę możliwą do nałożenia. Zwykle polega to na dodaniu rozpuszczalnika organicznego lub wody w przypadku klejów wodnych. Na tym etapie dodawane są także substancje uszlachetniające zwiększające przyczepność, środki ognioochronne i środki uelastyczniające, by klej nie kruszył się, lecz dokładnie przylegał do taśmy. Mieszaninę nakłada się równomiernie na podłoże, najczęściej zrobione z papieru, folii lub tkaniny, przez bardzo wąską szczelinę tak, by tworzyła ona cienką warstwę. Zaraz po nałożeniu na podłoże rozpuszczalnik wyparowuje, a całość dodatkowo osusza się, by klej dobrze przywarł. Tak powstały produkt tnie się na wstążki pożądanej szerokości, nawija na wkładki i przygotowuje się do sprzedaży.
Okres trwałości taśmy wynosi przeważnie około sześciu miesięcy od daty produkcji, jednak producenci zaznaczają zwykle na opakowaniu, by przechowywać ją w czystym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu.